De laatste wintersport generatie

Twee jaar geleden ging ik voor het eerst met een vriend van me toerskiën. Het was ons eerste gezamenlijke winteravontuur in de bergen. Hij is al jaren een fanatiek bergsporter, maar ik stapte een compleet nieuwe wereld in. Niet eerder was ik fysiek en mentaal zo ver gegaan en niet eerder was de beloning zo groot.

Een afbeelding van mensen op wintersport

Tijdens een welverdiende apfelstrudel mit vanillesoße besloten we dat dit avontuur naar meer smaakte. Gekscherend volgde er een opmerking in de trant van ‘laten we ervan genieten zolang het nog kan’. Door de pandemie zijn vervolgens alle wintersport ambities op een lager vuurtje gezet. Inmiddels zijn we twee jaar verder en kunnen we eindelijk weer! Helaas blijkt ook de realiteit achter de eerdergenoemde opmerking niet langer te ontkennen. Deze winter breken we opnieuw temperatuurrecords. De gletsjers in de Alpen smelten harder dan wetenschappers eerder al hadden berekend, veel lagergelegen ski gebieden zijn gesloten wegens gebrek aan sneeuw en het wereldkampioenschap Alpineskiën wordt volledig geskied op kunstsneeuw.

Klimaatverandering is geen toekomstige dreiging, het is hier en nu. Wij zijn de laatste generatie die ging wintersporten. Als deze berichtgeving ons één ding duidelijk maakt dan is het wel dat onze manier van leven op ramkoers ligt met de natuurlijke wereld om ons heen. Ik moet toegeven dat dit soort wereldproblematiek me soms finaal kan lamleggen. Maar dat is precies wat we niet moeten doen.

Deze situatie vraagt niet om minder doen, maar juist méér! Meer verbondenheid zoeken met de wereld om ons heen. Meer contact met anderen. Meer met elkaar in gesprek. Meer discussie. Meer elkaar opbeuren wanneer we even overweldigd zijn. Meer samen de natuur in. Meer aandacht voor de flora en fauna om ons heen. Meer avonturen beleven. Én meer optimistisch durven blijven.

En nee, ook GearShare.nl gaat de klimaatcrisis niet oplossen.. Maar het is wel één van de kleine praktische dingen die ik kan doen om een positieve impact te maken. Doe je mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *