Hoe kies je voor eerlijke kleding?

Onlangs werd mij de vraag gesteld hoe je weet of kleding eerlijk is gemaakt. Een simpele vraag die vaak behoorlijk complex wordt beantwoord. Toch hoeft het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Daarom deel ik hier een paar handvatten zodat jij voortaan ook kan kiezen voor eerlijke kleding.

GearShare.nl - Hoe kies je eerlijke kleding? Starend over een Noors bergmeer met jas aan van  Picture Organic Clothing.

Waar is de kleding geproduceerd?

Het eerste wat ik doe is kijken of een merk me vertelt waar ze hun kleding produceren. Meestal is er op de website een duurzaamheidspagina te vinden. Transparantie is hierin het toverwoord. Als een bedrijf niet vermeld waar hun kleding wordt gemaakt of hier erg vaag over is dan weet je al genoeg. Het liefst kies ik voor kleding die is geproduceerd in Europa. Produceert een merk ver over de grens, bijvoorbeeld in Azië? Dan koop ik alleen kleding met een onafhankelijk keurmerk.

Keurmerken voor eerlijke kleding

Zelf let ik er met name op of een merk is aan gesloten bij de Fair Wear Foundation. Dit is een onafhankelijke organisatie die de zich inzet om de arbeidsomstandigheden in textielfabrieken in lagelonenlanden te verbeteren. Ieder jaar voert Fair Wear een performance check uit bij alle aangesloten merken. Hoe de merken scoren kun je eenvoudig terugvinden op hun website. Zo weet je in ieder geval zeker dat je kiest voor eerlijke kleding.

Goed nieuws is dat er ook behoorlijk wat outdoor merken zijn aangesloten. Check de volledige lijst hier.

Bij twijfel niet inhalen

Dit gezegde geldt ook voor het kopen van kleding. Kun je geen antwoord vinden op de vraag waar je kleding precies gemaakt is? Laat het dan hangen. Mijn ervaring leert dat wanneer een merk hier niet transparant over communiceert ze het vaak zelf ook niet weten (of niet willen weten). En waarom zou je iets kopen van een bedrijf dat zelf niet eens weet waar hun spullen worden gemaakt? Dit kan soms best lastig zijn als je bijvoorbeeld net die ene perfecte jas hebt gevonden. Daarom nog een laatste tip: check het merk en pas daarna pas de kleding. Dat scheelt een hoop teleurstelling 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *